tisdag 8 december 2015

Diverse scenkaraktärer summerar 2015 - Niclas (Oldfashioned Ideas etc)

Paco avrundar 2015 med att låta scenkaraktärer från Sverige och utlandet enligt ett standardiserat formulär och ur ett subkulturellt perspektiv utvärdera 2015. De "intervjuer" som är gjorda med icke svenskspråkiga har jag låtit bli att översätta, såväl för att spara tid som för att inte omedvetet färga svaren.

Niclas lirar med och är drivande bakom Oldfashioned Ideas, och spelar även i nybakade Volver där även folk från Gatans Lag ingår.

Årets bästa släpp: Omöjligt att säga, är alldeles för dålig på att minnas vad som kommit när. Men Urban Savage släppte ju i år i alla fall, så den är given. Lost Warning gör det också bra. Suburbs och Bishops Green bör ha kommit i år om man kollar utländskt. Men jag har säkert glömt massvis med bra.


Årets bästa gig: PSK var ju grymt rakt över, kanske bästa helgen på hela året. Barcelona Beach Beer Chaos var också riktigt bra, men kanske lika mycket för allt runtomkring som för själva spelningarna. Neville Staple på Rebellion, Red Alert i Malmö, Bratz & Pejnäs i Eksjö, Lowriders & Suicide Syndicate i Tranås och Toy Dolls i Berlin är andra grejer som sticker ut i minnet.

Årets besvikelse/sämsta släpp: Kan inte säga att jag blivit särskilt besviken på något jag sett eller hört. Visst har man hört en del trötta band, men då har förväntningarna oftast inte varit särskilt höga heller. Men en besvikelse kan väl va att jag missade Rixe / Urban Savage / Digital Octopus i Malmö då, det var ju tydligen sjukt bra sägs det. Men nån måste ju missa också, en missad spelning är också en spelning!

Annan reflektion - vad var typiskt för scenen 2015? Hände något nytt spännande eller tråkigt? Kul är väl att det fortsätter trilla in nya (bra) band hela tiden, återväxten är tryggad liksom. Tycker det varit ett bra år generellt utan att kunna peka på något speciellt. 
  
Tragiskt är ju däremot att så pass många utav det äldre gardet skeppat in alldeles för tidigt, det var lite väl många där ett tag. Kan ju hoppas det räcker för en bra stund framöver nu.   
   
Trist är också att så mycket tid ödslas på att gnälla och bli kränkt. Det är iofs inte specifikt för punkscenen utan går ju igen i hela samhället. Alltså jag kan uppskatta gnäll, missförstå mig rätt. Jag älskar att gnälla över hur jävla kallt det är eller vilket jävla as grannen verkar vara. Men sitta och kasta paj på facebook och gnälla på varandra, då tappar ni mig. Inte för att allt ska vara enhörningar & regnbågar, men det behöver fan inte va meningslöst och trist heller. Gnäll med lite stil och provocera dom som provoceras bör, inte inbördes för fan!

Vad är dina planer för 2016?  Oldfashioned Ideas släpper en ny fullängdare i början på 2016 nån gång, så förhoppningsvis ska vi väl ut och spela lite av dom nya låtarna så småningom också! Nån festivalsväng till Tyskland är redan bokat, och det verkar som det blir ett besök neråt Medelhavet också framöver.  
   
Sen har vi ju Volver också som är en ganska ny grej, tillsammans med Nicke och Peff från Gatans Lag. Där är väl tanken att kanske få ut en 7” så småningom, och se om vi kan komma ut och göra något gig också kanske till och med. Vi får se!

Inga kommentarer: