lördag 20 december 2014

Diverse scenkaraktärer summerar 2014 - Sörling (Turist i Tillvaron m.m.)

Paco avrundar 2014 med att låta scenkaraktärer från Sverige och utlandet enligt ett standardiserat formulär och ur ett subkulturellt perspektiv utvärdera 2014. De "intervjuer" som är gjorda med icke svenskspråkiga har jag låtit bli att översätta, såväl för att spara tid som för att inte omedvetet färga svaren.

Ja Mikael Sörling är ju ett tämligen väletablerat namn i svenska punksammanhang. Känd som en entusiastisk allätare producerar han text om punkmusik i glansappersmagazinet Close-Up samt på sin egen - något eftersatta - blogg Turist I Tillvaron. Att det är eftersatt kan nog delvis förklaras med att karln ger ut samlingsskivor under samma flagg. I en till synes aldrig sinande ström radas de upp; gatefold-LP:s med jättefula omslag men som blandar högt med lågt och låter alla tänkbara subgenrer samsas på samma lilla plaststycke. Stort.

Årets bästa släpp: För oss som går igång på jappenoise marinerat i italienskt åttiotalsmangel och kryddat med svensk råpunk från samma era var ju Sex Dwarfs debut-lp ”Non stop erotic noise cabaret” inget annat än en enda lång festmåltid. Jag älskar verkligen det här besinningslösa tokvevet och Sex Dwarf gör det med hjärta och hjärna. Utan tvekan årets bästa album. Annat som jag gillat skarpt är Oldfashioned Ideas, Gamla Pengar, Svart Städhjälp, Urban Savage, Knægt och Psykbryt. När det gäller vinylsjuor är det Spotlicks, Maraboots, Trubbel, Hyrda Knektar och Sabotage som snurrat mest.

Årets bästa krogbesök: Stockholm februari. Regnigt och kallt. Vi är ett sällskap som dricker öl på Manifests stora gala. Gatans Lag tar hem priset som årets punk och ska göra en hemlig spelning på Broder Tuck. Taxibussar körs fram och vi drar till söder. Pike instruerar alla hur viktigt det är att inte verka berusad när vi ska in på syltan. Vi ska gå rakt, prata tyst, inte sluddra, inte vingla blablabla. Pike upprepar ordningsreglerna både en och två och tre gånger. Detta resulterar i att alla kommer in – utom Pike, och stora delar av Gatans Lag. Vansinnigt roligt!

Årets bästa gig: Spotlicks (HängBar, Malmö), Maraboots (Tangopalatset, Malmö), Slöa Knivar (HängBar), D-takters (Kontrapunkt, Malmö), Government Flu (Norra Grängesberg, Malmö), Mob47 (Kontrapunkt), Glidslem (Kontrapunkt), The Oppressed (Peking Fanz, Norrköping) och Syndrome 81 (HängBar).

Vad är dina planer för 2015? Turist i tillvaron vol 8 kommer i februari/mars. 21 band på tre sidor den här gången, dessutom medföljer ett 24-sidigt fanzine. Den kommer att bli svinbra. Dessförinnan är jag med och ger ut spanska Assacks nya LP. Ett måste för er som gillar så väl gamla Bostonscenen som den europeiska 80-talsscenen (läs Negazione, HHH, Eu’s Arse, Anti-Dogmatkiss, Anti-Cimex etcetra). Jag misstänker att det kommer vara svårt att sälja plattor med ett okänt spanskt band så det kommer bli specialpris på denna. Missa inte. I sommar ska jag vara med på Vindicate This! nya LP och till hösten väljer att se tillbaka och planerar tre sjutumssläpp – Patrull Grisskit, Arabens Anus och Disaccord.

Inga kommentarer: