onsdag 31 december 2014

Årets bästa subkulturella läsning

Paco kan läsa! 2014 har varit ett ok år med mustaschgubbens preferenser, i synnerhet som han (undertecknad) är en lingvist och kosmopolit av rang som behärskar det svenska språket lika väl som modersmålet... Vilket för oss till den bok som utkom först av de tre jag tänkte ta upp, nämligen Fabrique en France - den kompletta guiden till fransk skinheadmusik, där banden betas av och biografier, bilder, politik och musik avhandlas på ett mycket välkommet sätt. Boken är strikt limiterad och kan mycket möjligt vara slutsåld för allt vad jag vet.

Den engelska RAC-scenen avhandlas i en telefonkatalogstor bok döpt till When The Storm Breaks, som i huvudsak är författad av Robert Forbes (ryktas vara bror till Sean i Thatcher on Acid/Wat
Tyler/Hard Skin etc) och landar väl, eller vad man ska säga. Fanzineskribenter, musiker, konsertbesökare och folk som helt enkelt bara var skinheads under den aktuella tiden från RAC:ens födelse i Leeds runt 70-talets slut och fram till Ian Stuarts död 1993 kommer till tals i en sammansatt bok vars enda egentliga problem är personkulten kring Ian som känns jävligt tjatig efter ett tag.

Sist men inte minst lite nischad svensk punkkultur i bokform! Punk I Peking heter en personlig samling text av två herrar aktiva i Norrköpings punk (-och senare skinhead)scen från sent 70-tal till framåt mitten av 80-talet. Musiken, gemenskapen, och ett personligt perspektiv på det subkulturella skildras och förmedlas på ett underhållande sätt. Sociologin känns trots författarnas respetikve renommé lite lekmannamässig och improviserat resonerande i sin självklarhet, men trevlig läsning och kul dokument under en period då få band som betydde oerhört mycket lokalt aldrig hamnade på skiva och fick vidare spridning.


Inga kommentarer: