söndag 5 juni 2011

The Junkers - Nasza Wolnosc CD

(The Junkers - Nasza Wolnosc CD - Olifant Records) The Junkers är en mycket trevlig bekantskap. De spelar illerkvick tekniskt kompetent streetpunk i närheten av Contra Boys och Bulbulators och med lite av Ramzes & The Hooligans ettrighet över sig. Det som lyfter The Junkers en bra bit över det polska genomsnittet är att sången delas mellan en man och en kvinna, där både Syn och Mucha funkar väldigt bra för sig eller ihop. Dessutom spetsas låtarna ibland med mjuk saxofon. Det här är en riktigt bra skiva där enda problemet är att jag inte förstår ett ord, förutom i tolkningen av Skrewdrivers I Don't Like You som görs helt okej om inte mer. Bästa låtarna är Moja Okolica, Kamacz Serc, Policia (Sepultura-cover... oväntat... och oväntat att jag skulle okeja det...) och fantastiska Balanga Jak Codzien som skulle ha haft en given plats på kommande blandband om jag fortfarande sysslat med sånt. Det enda man skulle kunna klara sig utan är balladen Ta Ziemia som avslutar den tretton spår långa skivan, men å andra sidan funkar nog den också för polacker och andra bevandrade i "Europas fulaste språk". Skulle någon fråga mig om ett aktuellt band att kolla upp inom den polska gatupunkscenen skulle mitt tips tveklöst bli The Junkers.

4 kommentarer:

Pike sa...

Har en tidigare platta med The Junkers som i mina öron är det bästa polska bandet tillsammans med The Analogs så detta måste kollas upp. Kul!

Tobbe sa...

Om det är samma Policia som Sepultura kör, så är orginalet gjort av ett gammalt brasseband som heter Titas.

Paco sa...

Tobbe>> Tack för korrigering. De har skrivit Sepulture som upphovsmän på skivsleeven, deras misstag således. Inte mitt :)

Tobbe sa...

Paco: Ingen fara och inga problem :)