lördag 25 juni 2011

Crucial Change - 33 CD

(Crucial Change - 33 CD - Dim Records) Crucial Change kommer ifrån Seattle och spelar tung och ganska melodiös midtempo-Oi! som låter ungefär som Brutal Attack kring 1986. Musiken är enkel och lättlyssnad och hela skivan känns hemtrevlig på något sätt. 33 innehåller tretton låtar, men på den här utgåvan är hela Crucial Change's debutalbum från 2007; American Made, inkluderat som nio bonuslåtar som låter mindre Brutal Attack och mer klassisk amerikansk oi! med lite känsla av Atlanta/sent 80-tal/tidigt 90-tal. Texterna är klassiskt skinheadsiga; arbetarklass, kängor, hängslen, skinhead skinhead!, patriotism och gatudarwinism. De är i regel helt ok, även om jag verkligen inte hajar varför superamerikanerna blandar in fornnordisk mytologi (Tree of Life och Wings of the Raven) med tanke på att det blir fånigt tillochmed när nordiska band gör det. Ska man välja av de två albumen tycker jag nog att American Made är jämnare, men de riktigt feta låtarna återfinns på 33 i form av We're Back, Stay Out och Born Free. En google-översatt (?) cover av Böhse Onkelz' Stolz är ett annat utropstecken, men så jävla fet vet jag inte om den är. Crucial Change är ett av de bättre amerikanska oi!-banden jag har hört på den senaste tiden, men de är jävligt direkta och lättillgängliga vilket jag gissar kan resultera i att man tröttnar på dem, till skillnad från typ Vanguard som började trögt men växer för varje lyssning.

3 kommentarer:

AK sa...

Vad är det för fel på översättningen?

Paco sa...

AK>> Den är väl mest ganska ordagrann i den mån jag förstår tyska. CC skulle ju kunnat skriva om den lite så den blev lite snyggare tycker jag.

Bernando sa...

Grymt bra band, grymt bra platta, grymt bra grabbar i bandet.
Dock håller jag med dig om det hela med fornnordiska texter. Frågade Tyler om detta och han försvarade sig med att både han och bassisten var under inflytande av lite för mycket Skullhead och (som du poängterade) Brutal attack när dom skrev texterna till skivan.
Inga Odinister i bander (om det nu är ett ord)