torsdag 26 januari 2012

V/A - Turist i Tillvaron Vol 2 LP

(V/A - Turist i Tillvaron Vol 2 LP - Turist i Tillvaron) Så var tvåan redan här, enligt samma koncept som föregående samlingsskiva: Svensk nutida punk i allmänhet med bra spridning över subgenrerna. 20 låtar av 16 band, från Malmö i söder till Luleå eller Umeå i norr, vilket som nu ligger längst upp. Den här volymen är dessutom jämnare än ettan och saknar sådana rejäla bottennapp som exempelvis Dick Tracy.

En del band har jag aldrig ens hört talas om förr, medan andra bara skymtat förbi på flyers eller på internet eller på flyers på internet. Inledande Allvaret spelar snabb hardcoreanstruken punk med 90-talskänsla. Deras Oroshärd är en helt okej låt, men sångerskan låter lite väl skolad tycker jag. Bittra Miner är även de kvinnofrontade, och visar sig vara en riktigt trevlig bekantskap. Det rör sig om två låtar med opolerad sång som låter lika mycket svensk 77-punk som tidig amerikansk västkusthardcore. Brottskod 11 spelar också hardcore, men här rör det sig snarare om gammal hederlig svennekäng; tight och riffstarkt.

NARS inleder Blitzigt, men tråkar sedan till låten på ett garagigt, murrigt sätt. Headons har måhända medlemmar från gamla klassiska Halmstadsorkestrar som Sabotage 81 och Terrorpop, men spelar ganska tråkig, skitig rock'n'roll-punk.

Trubbel må vara ett hipsterband med en approach liknande Boris & The Jeltsins, men det spelar ingen roll eftersom deras Gamla Hundar är en utmärkt energisk fusion mellan Ebba Grön och Attentat, komplett med anthemisk refräng och ettrig sång. Stockholmsbandet Thurnemans hardcore passerar ganska obemärkt, medan Tomma Händer överraskar. Mest genom att inte spela hardcore som jag trodde utan en ganska stiff, poppig punk med cleana gitarrer. Ganska udda men inte jättebra.

På B-sidan stjäls showen av Vindicate This! som levererar stiltypisk The Templars-doftande surgubbe-oi! med för bandet ovanligt catchy refräng här, och Fru Dörr, som låter som Finkel Rokkers om de skulle givits ut av Riot City -83 uppblandat med ett kvinnofrontat tidigt KSMB. Riktigt Bra! Dessförinnan bjuder The Baboon Show på en refrängstark ösig dänga med alldeles för skolad sång medan Kaffekatt låter demo, men är trevliga när de håller tempot uppe. Mimikry är 90-tal som fan mittemellan MID och Dia Psalma, medan Fubbix låt låter som en som inte platsade på albumet, ganska kefft. Tranås har berikat riket med Fettvadd, Rövsvett och Taimour Abdulwahab bland annat, och de kommer nog alla lämna fetare avtryck i historien än Striker som spelar anonym kängpunk. Avslutande Insidious Process spelar CP-crust med ohörbar sång vilket är synd eftersom texten är riktigt bra.

Avslutningsvis kan man ju säga samma sak om Turist i Tillvaron Vol 2, som det man sa om ettan, och det är att det är en kulturgärning med hyfsat jämn könsfördelning och att den borde införskaffas av alla med ett intresse för punk.

Inga kommentarer: