fredag 13 januari 2012

Stomper 98 / 45 Adapters - Split 7"

(Stomper 98 / 45 Adapters - Split 7" - Randale Records) En split mellan Göttingen-baserade Stomper 98 och deras kamrater från New York, USA. Det förra bandet är jag väl inlyssnad på medan jänkarna är en förhållandevis ny bekantskap, som jag tidigare bara hört något spår här och där på samlingar med och som av någon anledning inte lämnade något avtryck, vilket är lite märkligt då de är den stora behållningen med det här splitsläppet.

Stomper 98 låter som Stomper 98 alltid låter nuförtiden, och det är en bra sak. Melodiös och mycket välspelad Euro-Oi! spetsat med snitsig saxofon. Ett av de få nutida tyska band som jag klarar av någon längre stund. De bjuder på spåren Antisocial och ISP - One Crew - One Family, som handlar om deras tuffa gäng komplett med verstext på modersmålet och engelsk refräng enligt nyfransk standard. Stabilt!

45 Adapters (medlemmar från Bottom of the Barrel, The Fatskins och The Traditionals) är ytterligare ett band som liksom många andra nya populära orkestrar inom gatpunk/oi! nuförtiden väljer att snegla tillbaka lite längre än till -81, och som därmed låter sig influeras av R'n'B, gammal mod och pubrock och 77-punk i Raw/Chiswick-anda. Det gör de dessutom bättre än de allra flesta. Jag vet inte om det är sångaren Pickabar's röst eller det faktum att de tar det hela ett steg längre. Avslutande Nothing To Prove låter nästan lite souligt hårdrockig på ett svåridentifierbart sätt (jag snuddar vid Led Zeppelin eller kanske Black Sabbath, men jag vet inte om de referenserna riktigt duger - det är vid såna här tillfällen man önskar att man var lite bredare). Hur som helst framstår 45 Adapters dessutom som ett ovanligt sympatiskt oi!-band, och jag kommer garanterat hålla ett öga på dem framöver. Klart värd split-sjua med Tyskland's finest och det coolaste från NY på länge. Kul också att Alteau's gubbar och tanter börjar dyka upp på skivomslag igen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lyssna på 45 adapters debut: Not One More Day

Svinbra!

Humphrey Beergut sa...

Bredare = Bättre, alltid! För övrigt har ju Alteau låtit sig influeras rätt rejält av den franske serieskaparen Frank Margerin (som ju låter som Margarin, och det är ju bra även om Smör förstås är bättre). Råkar veta att Vasastanspoeten ligger inne med två seriealbum av nyss nämnde tecknare, FYI.

Papa sa...

Här är jag helt med dig Paco! 45 Adapters var en av de klart roligare upptäckterna förra året, egna EP:na är ännu bättre än det här.

xBOTB sa...

Inte nog med det, 45 Adapters är dessutom ett gäng ytterst trevliga grabbar!