lördag 19 september 2009

Boris & The Jeltsins - Låt Det Blöda CD

(Boris & The Jeltsins - Låt Det Blöda CD - Haha Fonogram)
"Hej Paco!

Roligt att du visat intresse utav [sic!] bandet. Skulle vara intressant av [sic!] en ärlig resention [sic!] på [sic!] skivan så här kommer ett ex utav Boris & The Jeltsins "Låt det blöda" (Haha Fonogram)."

Trots att jag egentligen borde strunta i att recensera musik som inte har med mina genrer (punk, oi! och punk- och skinheadrelaterat) att göra, eller undvika att citera brevöppningar författat av uppenbara dyslektiker har jag samtidigt som princip att recensera det material jag får skickat till mig (nåja, skivan skickades inte till mig utan till random shunne i Söderort, som såg till att den hamnade i Paco-land). Alltså, recensionen:

Hipsterfittorna/Söder om Söder-bratsen i Boris & The Jeltsins hade inte varit ett band jag stört mig på om de inte hade gjort anspråk på att tillhöra någon sorts punkrörelse. Istället hade jag förmodligen ansett att deras studentikosa popmusik (vars synbara målgrupp är fans av Östermalm, Florence Valentine och Doktor Kosmos) hade varit ett behagligt avbrott i det allmänna hiphop- och "r'n'b"-bruset. Nu, efter påståenden typ "Det är först nu den (punkvågen) börjar komma. [...] Vi är utspridda i landet. Svarta Börsen, Bruket och Kavalleriet är några (av banden i den påstådda punkvågen)" är det istället ett irritationsmoment utan motstycke. Låt Det Blöda är tolv låtar New Wave-artad pop med en fusion av Håkan Hellström och Yeah Yeah Wow Wow-Martin som sångare. Musiken är lika delar nämnda Hellström och ett kastrerat Docent Död. Det är såklart välspelat, och låtsnickeriet eller melodierna är det inget fel på. Texterna däremot är mest en massa pseudopoesi och medelklassgnäll, med undantag för inledande Gud, Vad Har Vi Gjort? och ett par till. Hade den här popsoppan de facto varit en del av någon sorts svensk punkvåg hade jag personligen dödförklarat punken. Som tur är har det här ingenting med punk att göra, utan är till för den nervöse, identitetskrisande medelklassgossen/gussen med politiskt korrekt "rättspatos" som innerst inne vet att han/hon kan falla tillbaka på sin stabila bakgrund om skrivbordsrevolutionen skulle urarta eller någon skulle rycka undan mattan under hans/hennes fötter.

8 kommentarer:

Bernando sa...

Underbart.
Årets recension helt klart.
Nu bara måste jag skaffa (ladda ner) plattan själv

Kjell sa...

Gulligt omslag.

Pike sa...

[sic!] är det bandet som blev Mansic? eller vad betyder det??

Paco sa...

Pike>> Det är det, men det är också typ "så" på latin, och används i text när man citerar någon annan, för att påvisa att det grammatiska felet/stavfelet kommer från källan och inte är orsakat av den som citerar - i det här fallet Paco.

Anonym sa...

paco, svarta börsen låter ingenting som boris och hipsterjeltsins. fattar inte hur jeltsins ens nämns i samma "våg" (ironi) som börsen.

Bucka sa...

Anonym -> Det är först och främst Boris & the jeltsins själva som nämner dem i samma låtsas-våg. För de andra ser dom ut att ha lika lite med punk att göra som Boris & Co

Anonym sa...

Om du är ung och inte vet
vad su ska göra av din rastlöshet
punk kanske är någonting för dig?
Och om det skulle råda någon
tveksamhet
kring hur du ska se ut eller bara bete dig

fråga mig!

Tjacka dig en skinnjacka,
och den ska vara sliten.
Förse sedan axlar
och slag med vassa niten.
Ställ din gröna tuppkam
med gelatin och tvål.
Sandpappra på jeansen
tills det går hål.

Punkskolan pluggar hårt i år!

Jag hör så ofta att man ska tänka själv
men det är det ju sällan nån som gör.
Så om din hjärna börjar halka efter
efter ett par 6-pack
ingenting du ska skämmas för.

Kolla på de andra - tyck som de tycker.
Det är inte roligt att va nykter.
Pengar är av ondo -
gör ett folkölsklipp.
Samhällets botten är jävligt hipp.

Punkskolan pluggar hårt i år!

Men jag är glad att jag
väcktes ur min slummer.
När jag var barn och det var 80-tal.
Det spelar ingen roll hur du ser ut
och vad det kallas
när du tänker själv
och gör ditt eget val.

Paco sa...

Anonym>> Där sket du dig själv så jävla hårt i näven din jävla trallkremla. Sluta ha ballhet, som ungarna i hooden skulle säga.