tisdag 21 december 2010

Diverse celebriteter summerar 2010 - Martin aka Papa Franz (Vindicate This! / Klubb Pogo / Ian Rush Records)

2010 har för mig varit ett år där jag inte haft tid eller råd att fara runt så mycket på grejor i övriga Sverige (eller övriga världen), utan mest rumlat runt i Malmö, vilket väl också satt sin prägel på vad jag tyckt varit bäst/sämst i år. Har varit en hel del gigs och skivsläpp här som väl kanske inte riktigt ligger inom ramen för "vår scen" eller vad som brukar skrivas om på Punk & Oi! men som jag uppskattat mycket, from the top of my head: Nobelkommittén - Innan livet exploderar CD, Sista Sekunden - Åldras med stil LP, Hårda Tider - Gatan Kallar LP och Bäddat för Trubbel - Det här är inte New York LP. Ett antal live-gig med nämnda Bäddat för trubbel samt Malmö hardcorefestival i början av året har också varit grymt. UK Subs var också fantastiska på Debaser, The Vibrators tyvärr mindre bra samma kväll.

Gällande Oi!/punk/skinhead-scenen så tycker jag det varit ett bra och händelserikt år i den svenska scenen, framförallt på live-fronten. Utan tvekan var Cock Sparrer, Agent Bulldogg och Gatans Lag spelningen i påskas och det största och bästa, grymma gig och fantastiskt att, för min del, få se en hel spelning med Bulldogg för första gången. Oi! the weekend var också skitbra och kul att man fick vara en del av det - starkt jobbat Aron o co! Sen har det ju här på sluttampen av året varit ytterliggare ett par "storgig" som jag dock inte bevistat (Warrior Kids, Condemned 84), jävligt coolt att det händer så mycket. STORT kredd till Kjell, PST, Club underground och alla andra som engagerar sig och styr upp sånt här. Sen har ju jag och Uffe puffat på med Klubb Pogo tre gånger under året vilket kännts bra och verkar ha varit uppskattat av band och publik. Allra bäst tycker jag det var med VT!, The Clichés och The Negatives med både bar- och publikrekord! Också jävligt kul att äntligen få ner Torpedo GBG som gjorde ett grymt gig - ett av Sveriges absolut bästa band enligt mig, hoppas på skivsläpp snart. Vill passa på och tacka alla band som spela hos oss under året - tack o skål!

På skivfronten tycker jag att det kanske varit lite sämre eller så är det bara jag som hängt med sämre. Bäst i Sverige: Oldfahioned Ideas - We´re in this shit together, Antipati - frågor som rör det allmäna. Jävligt bra båda två! The Clichés split med Janitors var också bra och likaså On the Job/Stamford Brigde 7". Utländska släpp så är jag lite osäker så här på rak arm vad som släpptes i år eller förra året (orkar inte springa o kolla omslagen :P ) men sånt jag lyssnat mycket på är On file, The Last resort, Brassknuckle Boys, Control, nyare franska grejor som Headliners, Gonna get Yours och de andra UVPR-släppen.

STORT smolk i bägaren har enligt mig varit den alltmer ökande RAC-vänligheten på många håll och den (som jag upplever det iaf) relativa flatheten från många av de som egentligen inte delar åsikter med den rörelsen. Givetvis får man se det i ett större sammanhang med ökade sociala spänningar i samhället i stort och ökad främlingsfientlighet i Sverige liksom i stora delar av Europa - men jag tycker lik förbannat det är trist. Det kanske inte är nån jättevåg eller så men visst har det väl dykt upp lite fler nybakta skinnskallar med högerextrema åsikter, fler opolitiska som flirtar med dessa och mer nassar som hänger på och runt "våra" spelningar? Hoppas på en vändning där..

Annars har väl det roligaste detta året varit att Agent Bulldogg återuppstått - vill ha nytt material! Allra, allra, allra mäktigast för mig har dock varit att jag blev pappa nu i december - helt galet grymt!

God Jul!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanske inte är nån jättevåg eller så men visst har det väl dykt upp lite fler nybakta skinnskallar med högerextrema åsikter, fler opolitiska som flirtar med dessa och mer nassar som hänger på och runt "våra" spelningar? Hoppas på en vändning där..

Jag håller med, det har blivit på tok för mycket RAC vänlighet och folk som inte delar deras åsikter borde sluta vara fega och börja säga ifrån! Att det är ökade spänningar i samhället och att främlingsfientligheten ökat i Sverige och Europa är ingen ursäkt för denna flathet! Folk vågar fan inte stå för någonting längre eftersom de är rädda för att bli kallade politiskt korrekt, för visst har det blivit så att man är politisk korrekt om man säger sig vara mot rasism t.ex.!? Är man anti-rasist så är man kommunist eller AFA i ögonen på de som är för fega att säga sin åsikt för de vill inte bli kallade för politiskt korrekt och nassarna älskar denna utveckling eftersom det gynnar dem och de kan börja visa sina fula trynen och uttrycka sin åsikt utan att någon vågar säga ifrån. Förjävligt säger jag!!!
Kanske ingen jätte våg men om vi inte börjar sätta ner foten så kommer det växa som den variga böld det är! Jag hoppas precis som du på en vändning!
God Jul önskar
Anonyma jävulen

Anonym sa...

Hmmm, var det inte den så kallade pk-rörelsen som gjorde att just Agenterna -som du nämner i inlägget- stämplades som ett högerextremt band, och fortfarande gör det av expo och dylika Antirasister?
Problemet med Håll Scenen Ren Fantaster är att det ofta blir nån jävla häxjakt och stämplande vilka band som är rätt, vilka är fel och vilka är "tveksamma".

Anonym sa...

Tycker det är skönt med den relativt avslappnade attityden i den svenska skinhead scenen. Ingen direkt moralpanik som tex Tyskland, där guilt by association räcker för att vissa band/personer ska ses som högerextrema.
Är rätt många som lyssnar på och inte hymlar med det, men min uppfattning är att den de flesta gör det för att de gillar musiken och att åsikterna är av mindre betydelse.
Men om dessa nybakta skinskallar verkligen har högerextrema åsikter och verkligen tror på de åsikter de lyssnar på, ja då har de inte på våra spelningar att göra.
Att ogilla högerextrema åsikter gör ingen till ett PK-mongo eller AFA kramare, det är bara sunt förnuft.

Pike sa...

Så länge man kan skilja på rätt och fel, höger från vänster och päron från äpplen med en sund inställning till sin dryckes broder och glad kamratanda inom scenen där musiken ALLTID kommer före politik så får man gärna lyssna på RAC, käng eller Desmond Dekker i min bok.

Ser man inte skiljnaden på tex Vicious Rumours och KBK (som visa tyska bokningsbolag inte klarar av) har man antagligen varit med för kort tid eller så är man obotlig.

Skinhead kommer aldrig att vara en politisk korrekt subkultur (vilken subkultur är det?) men högerspöken och vänstertomtar har inget att göra i vår musik som grundar sig i samtillhörighet, arbetarkultur och musik.

Papa>>Bara lite förvånad hur du själv kan hylla C84 och dissa folk som lyssnar på RAC?

Anonym sa...

IE spelade väl ""ACAB" med lite omgjord text när de gästade Norrköping, ändå ser jag Papa i en sådan t-shirt på bilden i inlägget. När de sjunger så, då är de väl i "den kanten" av scenen som enligt Papa ska bort. Riktigt bra spelning var det..

God Jul, Seasons Greetings eller vad som. (Vill ju inte vara främlingsfientlig) ;)

Anonym sa...

Det handlar inte om att stämpla band hit och dit, så länge som det inte uttrycks extrema åsikter i texterna och bandens medlemmar inte deltar i olika aktiviteter med extrema åsikter så ska de alla få en chans. Visst har och är vissa på det viset att de bedriver en häxjakt på högerbanden men för den sakens skull betyder det ju inte att man ska vara så jävla flat att man börjar acceptera RAC och den högerextrema politik som de står för!Det handlar inte om att föra en häxjakt på vanliga Oi!band utan om att säga ifrån innan RAC scenen växer och förstör resten av skinheadscenen!

Jo visst är det skönt med en avslappnad attityd och det skulle vara jätte bra om alla kunde hålla ihop men det går ju tyvärr inte. Vissa extremhöger skins och vissa extremvänster skins klarar inte av detta. Ja det är jävligt många som lyssnar på det och inte hymlar med det men jag kan inte fatta varför man lyssnar på sådant, okej att man tycker musiken är bra men hur fan kan man bortse från texterna!?

Pike>> Så sant, den kommer aldrig vara politisk korrekt och som du skriver så grundar sig vår musik i samtillhörighet, musik och arbetarkultur.

Vad abetarkultur är kan man då fråga sig. Arbetarkulturen är väl ganska bred, från att arbeta fackligt till att ta någon öl på krogen. Men om man tycker att någon med annan hudfärg är mindre värd och vill hävda den vita rasens överhet och splittra folk så måste det ju vara så att man även vill splittra arbetarklassen, eller har jag fel? Eller består abetarklassen enbart av vita människor? Om inte arbetarklassen kan stå enad så kommer vi alltid bli förtryckta!
En sak till och det är att skinheadrörelsen är mångkulturell i grunden och det är ju även så att RACbanden är mot mångkultur. Att de sjunger mot kommunism tycker jag är helt okej med tanke på vad kommunismen ställt till med genom historien men att de istället hyllar Hitler och nazismen tycker jag är sinnessjukt!

Anonyma Jävulen

Paco sa...

Gillar även jag den avslappnade attityden i den svenska scenen. Tycker att det är bra att det är högt i tak, och historiskt sett kan man aldrig förneka att skinheadrörelsen till stor del varit influerad av extremhögerelement.

Sen är ju rasism bara korkat, men å andra sidan var det extremt länge sedan jag träffade en rasist, alltså någon som dömer andra människor utifrån hudfärg och /eller ursprung. Känns lite väl tidigt 90-tal... Och att skinheadrörelsen ska politiseras igen är det sista jag vill. Annars tycker jag som vanligt att Pike sammanfattar det bra.

AJ>> Mångkulturell vet jag inte om skinheadkulturen i grunden var? Tvekulturell möjligtvis. Eller inte ens det. Eller iofs kanske; vit arbetarklass som käkade indiskt, misshandlade pakistanier och lyssnade på reggae...

Pike sa...

Varför är många anonyma när det diskuteras så här på hög och bra nivå? TRIST!

Arbetarklassen enbart för vita? Men snälla. Finns inga RAC band som hyllar Hitler och nazismen???

Kommer fortsätta att kommentera en anonym men aldrig svara denne. PUNKT!

Paco kan bakom sin mustasch och avrundar fint med den svenska numera avslappnade attityden där främlingsfientlighet och troll sett sina år.

Papa sa...

Oj vilken reaktion.

Ångrade mig lite i samma sekund som jag mailade in, vet att det lätt blir väldigt polariserat när man dryftar de här sakerna. Lite förbistring blir det nog också över vad man menar med olika uttryck, t ex RAC - kanske skulle jag skrivit WP istället (för vissa samma sak, för vissa milsvid skillnad, jag vet och alla kommer väl aldrig bli överens gällande det heller)?

Jag är definitivt inte vän av "guilt by association", långsinthet eller liknande och det var inte menat att framställa det som att jag är på väg upp på barrikaderna för att starta nån PK-rörelse i scenen, eller nån rörelse överhuvudtaget.

Kanske klumpigt uttryckt och svårt att dra gränser och formulera sånt här korrekt men: när jag skriver RAC/WP så menar jag de band o labels som aktivt och uttalat i såväl texter som uttalanden osv är en del av den högerextrema rörelsen, inte band som någon gång figurerat på spelningar med sånna band.

Jag upplever det som att mer folk inte bara lyssnar en del utan huvudsakligen på denna typ av band och en del verkar även sympatisera med dess budskap, och ja, av flera olika anledningar tycker jag att det är trist.

IE och C84 är inte, och inte heller Bullddogg, RAC i mina ögon även om de kanske spelat i det sammanhanget eller släppt nån platta på R-O-R. Detta kan givetvis diskuteras beroende på definition men det var inte den "typ av band" jag syftade på.

Ingen behöver tala om för mig att skinheadkulturen inte är,ska eller kan vara politiskt korrekt eller ha allmänhetens acceptans - det är jag givetvis medveten om och har inga problem med. Inte heller att det finns folk som lyssnar på grejor till höger och vänster utan att hålla med eller göra politik av det. Som alla andra både lyssnar jag och umgås med folk/band osv som utan tycka likadant om allt. Det är inte det jag är ute efter och vill inte "ha bort band från kanten av scenen" som nån antydde här. Håller också med dig Pike om att samhörigheten kring musiken och livsstilen kommer i första hand, men utrymme för åsikter och synpunkter på scenen/kulturen måste ju få finnas ändå.

Det var snarare att jag ser en tendens till mer högervridning i scenen som jag finner olustigt, vafan B&H var ju och hängde i Karlskrona! Kanske är det INTE så, som sagt - min subjektiva upplevelse av utvecklingen.

Symptomatiskt att så många skriver anonymt, heder åt Pike och Paco som inte gör det.

Också trevligt att det gått att hålla det på en nivå där jag ännu inte blivit kallad kommunistjävel eller pk-hora.. ;)

Nu packa paket - god jul igen!

Dennis sa...

Ska kommunister få knalla omkring på "våra" spelningar så ska det väl givetvis få heilas? Samma skit - ta bort bägge eller inget, säger ju sig självt om man inte gillar odemokratiska element!

Anonym sa...

Paco>> Jo visst har skinheadscenen varit influrerad av högerextrimism, det kan man ju knappast förneka. Men det är ju jävligt tråkigt att det varit/är så och mycket av detta beror väl på den bild som media målat upp.
Ja rasism är jävligt korkat! Då kan du vara glad att du inte träffat några rasister. Jag har stötit på sådana ganska ofta och jag upplever det som att det blivit fler det senaste året.

Alltså, mångkulturell eller kanske tvekulturell, som du sa, var den på det viset att den har influenser från både Jamaica och England. Och visst fanns det både svarta och vita skinnskallar från början!?

Pike>> Ja det är både en hög och bra nivå, vilket gör att det är kul att diskutera men anledningen till att jag är anonym beror på att detta är på internet och ingen vet ändå om jag använder falskt namn eller ej, skulle saken där emot diskuteras öga mot öga så skulle jag gärna precentera mitt namn.

"Arbetarklassen enbart för vita? Men snälla. Finns inga RAC band som hyllar Hitler och nazismen???" Jo men man kan ju ta ett band som KBK, de sjunger Give Back The Oi! To The White Working Class. Och Pike, du vet lika väl som jag att band som Skrewdriver, No Remorse, RaHoWa, Pluton Svea, Vit Aggression, Swastika m.fl. av RAC-banden hyllar Hitler och nazismen. Nu finns väl inte alla dessa band längre men likväl så är det RAC band. Förr kallades de RAC i alla fall, men idag kanske de kallas WP.

Dennis>> Tycker du det är samma sak om en kommunist går på spelning som att få heila?? Jag skulle bli lika förbannad om jag såg någon kommunist göra något på en spelning som om någon heilar! Men att de bara är där kan man ju inte säga något om trotts att man hatar deras syn på saker!


Extrempolitik hör inte hemma i scenen och anledningen till att jag tycker att man ska säga ifrån är att det annars kan bli så att nya skinnskallar som kommer in i scenen blir mer åt det extrempolitiska hållet och då kommer det sluta med att folk inte kan hålla ihop längre. Folk med extrempolitiska åsikter, oavsett om det är höger eller vänster klarar fan inte av att hålla saker på en bra nivå. Så har jag upplevt det och många som jag känner har upplevt det samma.
Det jag vill är att dessa människor inte ska yttra sina ideér, bära kläder med extrempolitiska budskap eller t.ex. heila på spelningar.

Men problemet är ju som sådan att det inte är extremvänster folk som börjat dyka upp, det är högerextrema och därför är det just dessa som man måste säga ifrån till. Om något år är det kanse extremvänstern och då får man ta dessa!

Anonyma Jävulen

Pike sa...

Anonyma jävulen>>...genom att skriva under ett "nick" blir det lättare att föra en diskution och dessutom med rätt person :)I grund och botten är väl alla "anonyma" på webben då du kan hitta på vilket "nick" du själv önskar?

Papa har rätt....det är grymt svårt och näst in till omöjligt att sära på alla begrepp inom scenens olika grenar men har man börjat sjunga om vit makt och hur bra Adde var så är man inte längre ett RAC band utan B&H/WP band.

RAC är band som är ute på kanten näst in till att bli extremhöger utan att sjunga om ras & nation (tex Indecent Exposure, Condemned 84, Combat 84, Kill Baby Kill).
De Anonyma jävulen räknade upp är alla nazistband...klart och tydligt!

Inget jag skriver om hur scenen ser ut är ristat i sten och jag har många egna uppfattningar om vad som är vad, rätt eller fel. Vad jag däremot har är en erfarenhet som ibland är längre än vad somliga har gott omkring i kängor...take it or leave it!

Jansson sa...

Jag tycker ju faktiskt att höger närvaron på spelningarna minskat de senaste åren och inte ökat.

Om man ser till Cu84 spelningen i Norrköping 2006 med 200 pers och spelningen med Cu84 i helgen på samma ort med 348 pers så var det betydligt mindre högerorienterade personer på plats än det var 2006.

En del kanske även fattat grejen och valde att varken uttrycka sig eller visa sin åsikt på något sätt. Gör de så spelar det mig ingen större roll om de är där.

I Norrköping nu senast på Cu84 fanns personer från AFA och syndikalisterna på plats. Även dom var där för musiken och påpekade inte sin ståndpunkt. Således är även de välkommna.

Knulla politiken, och gör det hårt!