tisdag 10 april 2012

Ett par tråkigheter

Skulle också vilja säga ett par tråkigheter... Det känns som om naziskinsen börjar få luft igen och det är fan inte bra. Jag är för att det är högt i tak och att alla är välkomna men det är under förutsättning att folk som det så fint heter lämnar politiken utanför dörren. Helst utanför scen och subkultur överhuvudtaget. Hur som helst bygger detta på en ömsesidig acceptans för eventuella politiska meningsskiljaktigheter. När det lilla fåtal mustaschälskande nazibögar som är på plats börjar angripa folk för att de... eh... inte är rasister (?) har det gått väldigt långt. Vad blir nästa grej? Att de ger sig på icke-kaukasiska punkare och skins? Inte OK.

Tycker alla som är måna om att vi ska ha en schysst scen i Sverige (som vi har, den är skitbra, men det är på grund av hårt arbete för en opolitisk scen under -90- och 2000-talen) tar sitt ansvar och rannsakar sina samveten. Politiskt våld på spelningar och festivaler är inte OK. Och innan någon hårdfört rättviseälskande typ gnäller: jag vet att det också förekom exempel på folk från andra hållet som gick på högerfolk och berättade för dom vad de borde tycka, fast dessa absolut inte skyltat med sin läggning. Inte OK det heller, men det resulterade åtminstone inte i blodvite.

Nu var dessa politiska schismer inget dominerande inslag under helgen, utan det var en jävligt rolig fest med extremt få incidenter med tanke på vilka som var där och hur fulla de var, men det är fan värt att höja ett varningens finger innan hela skiten äts upp av flaggviftare igen eller vi får en jävla Steve DIY som kommer och ska starta fraktioner inom scenen. När vanliga rationella, politiskt obundna skinheads accepterar hammerskins-t-shirts, siegheilande och andra fånigheter kanske det är en sån mupp vi förtjänar, för alldeles för många av de "traditionella" skinsen är jävligt accepterande när det kommer till rena nazister men börjar muttra och gnälla om rödingar och SHARPs så fort de får se en Stage Bottles-pin. Jag önskar mig bara att folk var lite mera konsekventa. Jag skiter personligen i vad folk tycker så länge jag slipper få veta det utan att jag frågat. Och alldeles för många så kallade skinheads bär uppenbarligen sina subkulturella attribut som en politisk uniform.

Tillagt senare: Jag vill poängtera att ur min synvinkel gör arrangören ett klanderfritt jobb när det gäller det här, och när det gäller allt annat. Det här ska inte ses som kritik mot PSK-crewet eller något sådant. Det gäller mer scenen generellt än just Pretty Shitty Kjell, som mer eller mindre bär oss alla på sina axlar

21 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! På det stora hela tycker jag det var en fantastisk festival, grymma band och trevligt folk.
Men när det första man ser på fredagen i dörren är folk med B&H tröjor och Hammerskins så sjunker ju stämningen avsevärt.
Och att man på flera av gigen får dra ner folks högernävar blir också jävligt trist.

Kanske borde ha som regel att kläder som har symboler som är av extrem karaktär (vänster/höger) inte är tillåtna?

Men som sagt grym helg oavsett!
//Robbin

Anonym sa...

"mustaschälskande nazibögar" det var ju vuxet sagt, hade du inte hoppat på "mustaschälskare" och "bögar" så hade jag tyckt bravo artikel. I mina ögon är du inte bättre människa än dessa "nazister".

Paco sa...

Anonym>> Fair enough, jag springer näppeligen någon sorts PK-mupps ärenden heller bara för att jag inte gillar nazister

Paco sa...

Sen är det väl självklart så att det finns hundra andra historier om saker som inträffat och hade någon där inne åkt på stryk för att han eller hon hade åsikter åt andra hållet men inte vädrat dem eller så, så hade det ju varit lika illa det.

PSK-crew sa...

Robbin>>Förbud hjälper inte. När vi ser "extrem" tröjor ber vi den vänligen men bestämt att vända ut och in på dem. Oftast fungerar detta...i andra fall (2st denna fredag) så har vi helt enkerlt gett dom en annan tröja att sätta på sig.

AK sa...

Det kan vara lite svårt att dra gränsen dock, var går gränsen för vad man får ha på sig för t-shirt?

Condemned 84, Les Vilains, Skrewdriver?
Sen tycker jag däremot att "Hammerskins" och "B&H" kan visa god vilja och respekt och faktiskt inte bedriva rasnationalism utanför de värmländska skogarna.
För övrigt var man nog tvungen att vara ganska målmedveten i sitt sökande för att hitta explicita kommunister i helgen...

Paco sa...

AK>> Håller med dig. Tycker sedan (värmlands-)gränsen kan gå vid vad alla är överens om, typ Hammerskins, B&H, Hitler-motiv etc. Annars förstår jag såklart att sånt där alltid är svårt.

Anonym sa...

Har kännts som något sådant här varit på gång ganska länge nu. Räcker ofta med en liten antydan till anti-rasism eller något med "fel" band för att många inom scenen ska börja tjata om rödingar,kommunister eller sharps. Sen snackas det ju mycket om att alla är välkommna så länge dom inte ger utryck för sina extrema politiska åsiker, vilket jag tycker är schysst. Problemet är bara att folk med extrema politiska åsikter har så jävla svårt att hålla käften om det. Hur som helst, all heder till PSK för allt hårt arbete!

Anonym sa...

kallar ni SHARPs för folk med "extrema åsikter"? då har högervridningen gått längre än jag trott i skinmiljön asså.

rasism enligt wiki: "Rasism är en indelning av människor i ett hierarkiskt system av raser, där vissa raser ibland tillskrivs moralisk rätt att härska över andra."

en SHARP är alltså emot detta. det är inte extremt. det är inget annat än vanligt jävla hyfs och bonnförnuft!

/punkare.

Anonym sa...

>>PSK-Crew Okej då är jag med! Fungerar det är det ju ett bra sätt att lösa det.
Och som sagt tack för en grym helg!
//Robbin

Paco sa...

Punkare>> Javisst är det så i teorin. I praktiken brukar de skins som bär SHARP-märket vara gänska vänstervridna, vilket iofs inte gör dem till extremister. Tror för övrigt att de flesta skinheads, även de högertillvända är emot rasism enligt den wikipedianska definitionen. De flesta jag känner i vart fall.

Men vem har kallat dem det? Det står inget om det alls i texten? Möjligen att de nazistiska elementen inom scenen anser det...

Stellan sa...

Tycker även att det va skönt att se hur folk från PSK (om dom va det?) va framme ett flertal gånger till idioterna längs fram som viftade flugor och sa till dom på skarpen.
Tror dom även kastade ut någon om jag inte minns fel. Heder åt det!

Läffe sa...

Jag är nationalist och var på spelningen. Jag håller med dig, vi var där för att lyssna på musik, supa och ha roligt. Vill man slåss med meningsmotståndare finns det bättre ställen att göra det på.

Paco sa...

Läffe, precis, bland annat eftersom lejonparten där ger blanka fan i den typen av "extrem" politik finns det bättre forum för sånt. Jag tycker, som jag hoppas framgår, att det för det mesta går bra att beblanda sig och tom ha roligt tillsammans. Hoppas det kan fortsätta vara så.

Anonym sa...

Vilket band på spelningen kunde möjligen lockat till sig raka högernävar?

Paco sa...

Anonym>> Eh... typ alla? Eller inget av dem? Inget ovanligt att nazi-skins lyssnar på vanlig oi! väl?

Personligen lyssnar jag på Skrewdriver utan att vara nazist och Oi Polloi utan att vara anarkist. Heilar gör jag bara på fyllan från balkongen.

Jimmie sa...

Sista meningen i tillägget där var det lite brun tunga över. Inte fan bär de, eller några andra, mig i alla fall.

Paco sa...

hellre brun tunga än brun skjorta

Snigel-Hans sa...

Jimmie: fast de gör en hel del för att scenen i Sverige ska frodas och när det kommer till den här typen av gig (och band) så är det inte många andra som styr up.

Pettersson sa...

Kan inte annat än hålla med Sngel-Hans och Paco. Finns väll inga andra som har jobbat så hårt gör den Svenska scenen som grabbarna i PSK. Jag är otroligt tacksam för allt dom gör förr oss otacksamma punkare och skins.
Uppskatta det genom att alltid köpa biljett till påsken.

Anonym sa...

Vill rikta ett stort tack till PSK-crew för allt dem gör.
Och all politik kan dra åt helvete.