lördag 30 januari 2010

UK Subs & The Vibrators på What We Do Is Secret/Strand, STHLM, 20100129

Hipsterfest på Strand med veteranerna i The Vibrators och UK Subs. Trots dyrare förköp än dörrentré fick man köa som en annan Stureplanshora i den sibiriska kylan som låg som ett lock öfver vår vackra hufvudstad. What We Do Is Secrets standardklientel utgjorde nog bortåt 80% av besökarna för kvällen. Strand var fullsatt, och de flesta svennefejorna där inne brukar näppeligen hitta till punkspelningarna i vanliga fall. Men allt var inte skit med ansamlingen levande vävnad, både en och två handfullar riktiga punkare och skinheads fanns samlade, gamla som nya, tillresta som lokala. Ett rör sprang läck på ena herrmuggen vilket resulterade i att lokalen för kvällen luktade svavel och ruttna ägg och att toalettkön till den andra gubbholken var svårt lång.

Den lokala supporten Streetwaves (vadfalls?!) missade vi och det var vi jävligt glada över. The Vibrators hade spelat ett par låtar när vi lyckats mygla oss in tack vare köträngsel med Herr Olämplig som hjälp. Vi kom in på Strand till tonerna av Troops of Tomorrow. Vibrators körde sina självklara låtar, några till, samt en oförsvarlig mängd covers, som såg de sig själva som tvugna att representera hela 77-eran denna afton. Ljudet var pissbra. De avslutade med Baby Baby och Judy Says.

UK Subs gjorde en habil spelning de också, med sjukt bra ljud och många hits från sin ändlösa diskografi. När de spelade Warhead blev alla kukhuven/hipsters i publiken glada, eftersom de kände igen den från den där filmen This Is England, som enligt uppgift handlar om när skinheadsen delades upp i nazister och musikälskare (gay gay gay!)


Bild på Vibrators tagen från bakom en grej

13 kommentarer:

Bucka sa...

"som enligt uppgift handlar om när skinheadsen delades upp i nazister och musikälskare" vad var det för know-it-all som klämde ur sig det?

frågvis sa...

Vad är riktiga punkare?

Paco sa...

Bucka>> Det är väl den allmängiltiga tolkningen?
Frågvis>> En anhängare av subkulturen punk, smartve.

Bernando sa...

haha. Var det inte någon brud som bloggade om filmen och skrev något som "en film som visar att inte alla nazister var dumma från början" Budskapet kom inte riktigt fram

Bucka sa...

Så är det kanske, men tolkade som om någon hade sagt så; "enligt uppgift"

Paco sa...

Bucka>> Jag har alltså läst det både här och där.

frågvis sa...

Paco: Hur ser man att någon är "en anhängare av subkulturen punk" ?

Anonym sa...

frågvis> Enkelt, man följer subkulturen exakt som man gjorde i England för ca 30 år sen! Alla andra varianter är oäkta. Helst ska man anamma 82-looken, som inte alls har något med catwalk-mode och tant Westwood att göra, ehm... Man kan även hålla sig till Oi! eller striiitpunk, det är också äkta.

Huvudsaken är att inget utvecklas, varken musikaliskt eller textmässigt. Det får inte utmana eller vara originellt, utan helst handla om upplopp, bärs och hur lite man bryr sig om politik.

Man ska helst inte heller inse att genren är helt död på alla relevanta sätt, utan fortsätta "kämpa" för denna äkta musikgenre genom att sura på nån sunkig pub med diverse tonåringar och bittra medelåldringar eller vara tuff på internet. Hoppas detta bringade lite klarhet!

Paco sa...

Anonym>> Huvet på spiken :D

Frågvis>> Ja, inte ser man ut som en Sofo-fikare iaf...

Paco sa...

Skämt åsido, vad som definierar en riktig punkare är väl att han eller hon är aktiv i någon sorts punkscen. Sen tycker jag att en subkultur definieras av någon sorts klädkod även om den i punkens fall är högst diversifierad.

Anonym sa...

Paco> Eller hur! ;) Försökte avlasta dig lite.

Charles Kleberg sa...

"Anonym sa:

/.../

...eller vara tuff på internet. Hoppas detta bringade lite klarhet!"

Jag undrar hur högt glaset smällde när den där stenen kom genom väggen...

Anonym sa...

Charles von Kleberg> Haha, det var vitsigt! Men särskilt "tuff" var väl inte min kommentar? Syftade snarare på det välkända faktum, åtminstone förr på diverse communities, att många var ganska aggressiva och hotfulla mot varandra bakom tangentbordet, men inte "på gatan". Det var alltså ingen släng mot bloggen ifråga.

Namn är för övrigt överskattat. Du vet inte vem jag är och jag vet inte vem du är. Jag bryr mig inte heller och beklagar om DU gör det.
Dessutom har jag ju rätt i det jag skriver - full pott till och med - vilket jag tror många "inom scenen" också inser.