lördag 14 maj 2011

Ultima Thule - Svea Hjältar CD

(Ultima Thule - Svea Hjältar CD - Dim Records) Nypress på återutgivning av Ultima Thule-albumet Svea Hjältar från 1991. Jag gissar att Ultima Thule-fans betraktar det här som en klassiker, och själv tycker jag att det är helt okej! Till de bra sakerna att lyfta fram hör det som alltid perfekta trumljudet, en i allmänhet skön produktion samt bra melodier. Det som är mindre bra är väl att det ibland tenderar att bli lite fånigt, som i introt till Ragnarök, eller som när texterna blir högtravande och Thule ändå inte lyckas sy ihop säcken textmässigt. Då är det bättre att hålla det enkelt. Jag gillar Jannes röst, men 1991 hade han en del kvar att lära, och killarnas engelska är som vanligt under all kritik - åtminstone uttalet. Vad kan man annars säga? Svea Hjältar är själva definitionen av vikingarock trots att jag inte tror att etiketten var vidare etablerad eller ens uppfunnen när den här skivan släpptes första gången. Postpunken från de tidiga åren går igen i Festsång i Odens Sal och låtar som Protect and Preserve och Election Day inger en känsla av att Thule delade influenser med Charta 77 under den här tiden. Favoritlåtar är Ragnarök, Mitt Land, och Kring Sveriges fana.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Öh....

Paco sa...

Ja?

Bernando sa...

Kring Sveriges fana är faktiskt en riktigt bra sång. Annars är skivan jävligt överskattad som resten av Thules skivsläpp.

Anonym sa...

Själv tycker jag nog att Kring Sv. fana är jävligt tjatig och diggar mer Ensamt Öga, annars håller jag med mustaschen om ragnarök & mitt land. En överskattad platta.

smockan sa...

ultima thule är nassar. varför ens bry sig om dem?

Paco sa...

Smockan>> Jaså du, vad grundar du det på?