söndag 12 juli 2009

Beat Butchers 25 År

Jag vet att jag är sist, men jag kontrar med att copy/pasta in hela pressreleasen från Beat Butchers, komplett med historik av Mårten & Jojo. Jag minns att jag var på en liknande tillställning (kan det ha varit 15 år sedan eller var det bara en spelning i allmänhet?) på Kolingsborg, men att Radioaktiva Räker, som jag väldigt gärna ville se då, inte spelade. Så jag måste nog gå på det här.

Skivbolaget Beat Butchers firar 25 år. Detta firas på Kägelbanan i Stockholm fredagen den 25 september kl 18:00 – 02:00. Under kvällen kommer mängder av artister som bolaget har släppt skivor med att spela. Flera av banden återförenas speciellt för denna kväll. Biljetter släpps via Södrateatern den 3 augusti och kostar 180:-plus förköpsavgift. Åldersgränsen är 18 år, yngre får komma in i målsmans sällskap. Band som spelar är Asta Kask, Radioaktiva Räker*, Rolands Gosskör*, Coca Carola*, Köttgrottorna, Roger Karlsson, Sista Skriket, Hans & Greta*, APA*, Brandgul*, Ohlson har semester prod., Slutstation Tjernobyl, 23 Till* och Varnagel* (* = Återförenas speciellt för denna kväll.)

BEAT BUTCHERS
I början av 80-talet spelade ett kompisgäng in en massa knäppa låtar, med tillfälligt påhittade band i ett pojkrum. Detta släpptes på kassetter under namnet Anarki i Studio otukt. Detta visade sig vara förhistorian till det som senare blev skivbolaget Beat Butchers. 1984 släpptes den första skivutgåvan; Rolands Gosskörs vinylsingel Genom barriären. Åren efter släpptes ytterligare några singlar och 1988 var det dags att släppa den första LP-skivan. Det var en split med Coca Carola på ena sidan och 23 Till på andra sidan. 80-tal övergick i 90-tal och omsättningen ökade till en nivå där det inte längre gick att driva verksamheten vidare utan att registrera det som ett bolag. I samband med det, 1991 för att vara mer exakt byttes namnet Studio Otukt Rec ut till det nuvarande Beat Butchers.

Under 90-talet började verksamheten ta mer och mer fart. Vi som trott att CD-skivor bara var för de stora drakarna, övergav (efter två kostsamma releaser i båda formaten) LP-skivan till förmån för CD. Vi lämnade vår dåvarande distributör Pet Sounds till förmån för Musik Distribution som senare blev MNW-distribution. Från att varit två som skött allt så kom nu vår vän Harry med och för att sköta postorderverksamheten. Skivlagret flyttades in i hans köksskåp men allt eftersom verksamheten växte ytterligare blev det allt svårare att driva det hemifrån. Vi flyttade alltihopa till ett eget kontor på Gjutargatan på Kungsholmen.

På Hultsfred några år tidigare stötte vi på Birdnest records som vi började samarbeta med. De kom att bli våra vapendragare och ”kusiner från landet” under många år. Tillsammans startade vi skivserien Definitivt 50 spänn, inspirerade av Sveriges största singel. Skiva nr 3 i serien kan stoltsera med över 50.000 sålda exemplar. Konceptet Totalgalan arrangerades i Stockholm, Köping, Norrköping och Göteborg. Dessa galor med framför allt Birdnest och Beat Butchers band var konstant utsålda och hade stor betydelse för den punkvåg som svepte över landet. Dia Psalma kom att bli vågens största band och sålde guld. Flera av de andra banden som till exempel Coca Carola och Radioaktiva Räker tog sig in på topplistorna. Det var verkligen några galna år när scenen var som störst. Utgivningstakten ökade och det blev för mycket jobb. Förhållanden sprack när all fritid gick åt till skivbolaget, då vi fortfarande hade vanliga heltidsjobb vid sidan om. Mot slutet av 90-talet började den stora svenska punkvågen ebba ut. Takten på skivutgivningen minskade och flera av banden vi länge jobbat med tackade för sig. Vi fick uppmärksamhet utomlands genom att Svart Snö släppte två skivor i USA och Radioaktiva Räker gavs ut i Tyskland -båda banden fortfarande sjungande på svenska. Millenniumskiftet passerade och ytterligare band lade instrumenten på hyllan. 2002 tog bolaget mer eller mindre sabbatsår. Inte en endaste skiva kom ut. 2003 och 2004 blev lugna år med enstaka släpp. Vår distributör MNW gick i konkurs och vi förlorade en massa pengar. Bonnier-Amigo tog över distributionen av vår katalog. Ett 20-års jubileum på ett utsålt Tantogården gick av stapeln. Först 2005 tog det lite mer fart igen. Flera nya band, Sista Skriket, Varnagel, Slutstation Tjernobyl och Alarmrock, knöts till etiketten. Roger Karlsson, och Ohlson har semester prod. som hade varit med sedan tidigare började släppa skivor igen. Japanerna började mer och mer få upp ögonen för svensk trallpunk och plötsligt öppnades en ny skivmarknad som kompenserade den alltmer tynande skivförsäljningen i Sverige. Asta Kask åkte på Japanturné och Radioaktiva Räkers En näve hat från deras första singel finns numera som titelspår på den japanska trallpunkgruppen Takahashigumis senaste platta (med svensk text!). Tidigt 2009 blev vi kickade från Bonnier-Amigo och började samarbeta med Border distribution. Men precis som vid starten 25 år tidigare är den egna försäljningen vid bandens konserter och den egna postordern minst lika viktig som försäljningen ut mot butiker.

Och plötsligt var det dags att fylla 25 år. I samband med jubileet släpps bolagets hundrade skiva. Det blir Sista Skriket som får den äran, och släpper då sitt tredje album med titeln Ett andetag i sänder.

Mer info om Beat Butchers eller kontakt med någon av banden:
http://www.beatbutchers.se/ eller info@beatbutchers.se.

Inga kommentarer: