torsdag 28 oktober 2010

Discharge med fler till Linköping

Pressmeddelande:

"Hård kärna av Punklegender till Linköping


Studiefrämjandets Nemis scen i Linköping kommer våren 2011 headlinas av Discharge, Raw Power och TSOL. Dessa band var en stor del av utvecklingen av den explosiva punk och hardcore scenen i Europa och Usa under slutet av sjuttiotalet och framförallt under åttiotalet. Punk och hardcore legenderna gör exklusiva nerslag i Linköping som enda stad i Skandinavien under våren. De tre konserterna sker den 14 januari (TSOL), 5 Mars (Discharge) samt 2 April (Raw Power). Studiefrämjandets Nemis scen söker nu efter fyra förband till varje konsert som sker på LÓrient i Linköping.


TSOL headlinar Studiefrämjandets Nemis-scen på LÓrient i Linköping. Bandet som har sitt ursprung i Kalifoniens punk och hardcorescen under 80talet har åtskilliga gånger delat scen med andra legender som tex Black Flag, Bad Religion samt Bad Brains. Bandets bredd och nyskapande gjorde att man drog publik inte bara från traditionella hardcorepunk kretsar utan även från art/horror/goth scenerna och kom ut till en ännu bredare publik under åren där vänskapen med Guns and Roses gav dem en väg in i den då nya hårdrocksscenen som blomstrade ut från Usa. Under tidiga delen av sin karriär släpptes TSOL av Enigma Records som bland annat gett ut Devo, Red hot chilli pepper och Mojo Nixon. Idag släpps TSOL av Nitro records som drivs av Offsprings sångare Dexter Holland. Offspring är ett av flera band som uppgett att dom influerats mycket av TSOL. TSOL har medverkat i filmer som Suburbia (från 1984) samt Decline of a Western Civilization.


Engelska Discharge skapade D-takten. En taktform, en livsstil samt utvecklade den metalliserade punken. Musiken kan beskrivas som tung, distad och gitarrdriven med rå sång och spelad i bandet egen komponerade takt, d-takten. Bandet kan ses som en av huvudinfluenserna till crustpunk, grindcore, hardcorepunk, trashmetal och de flesta extrema metall subgenrers. Discharge har influerat mycket av den svenska punkhardcore scenen med band som Mob 47, Moderat Likvidation och Avskum och fortsätter idag att vara en lika stor influens till dagens hardcorepunk scen. Bandet har nått kultstatus genom Why 12” och bandets karaktäristiska logotyp som plagieras ständigt. Senast Discharge besökte Sverige headlinade bandet 2007 års upplaga av Augustibuller men drog kanske än mer uppmärksamhet till sig när man ställde in 2003 års Hultsfredsfestival i sista minuten, något som nästan skapade upplopp bland uppretade punkare…."


(Paco måste dock protestera mot ovanstående påstående och bestämt hävda att Discharge spelade på Rassle 2008. Och det är väl efter 2007, eller?)


"Raw Power från Italien är ett av få klassiska hardcorepunk band från Europas fastland. Bandet har influerat så väl hardcorepunkscenen som trash- och crossoverscenen. Snabbt fick bandet kultstatus för sitt explosiva och sina energiska liveframträdanden när man turnerade i både Europa och Usa. Bandet har under sin karriär delat scen med allt från Minor Threat, Agnostic Front, DOA och Dead Kennedys till Suicidal Tendencies och Guns and Roses. Raw Powers debut skiva Screams from the Gutter (Toxic Shock) sålde over 40.000 exemplar genom bara independent butiker och bandet har skrivit klassiker som State Oppression och Fuck Authority. Bandet är förevigat och odödligt i Europeisk hardcore historia.


Alla spelningar sker i samarbete mellan Studiefrämjandets Nemis scen och Gaphals.


Studiefrämjandets Nemis scen är en kvalitetsscen för oetablerade band. Till alla dessa spelningar tillkommer fyra band från Studiefrämjandets verksamhet. Band som är intresserade av att spela är välkomna att kontakta oss via e-post med bandnamn, myspace/bandcamp adress, vart man kommer ifrån samt vem som är ens handläggare på Studiefrämjandet.


Gaphals är en lokal arrangör och skivbolag som släpper obskyra vinylskivor och demokasseter."


Nemis: http://www.nemis.se

TSOL: http://www.myspace.com/tsol

Discharge: http://www.discharge.co.uk/

Raw Power: http://www.myspace.com/rawpowerhc

1 kommentar:

Thomas sa...

Raw Power!!!! Hela skivan som innehåller State Oppression och Fuck Authority måste bara vara K-mäkt.
Satan vilken energi.
Första gången jag hörde den så hoppade jag upp och ner av lycka för inget kunde vara bättre än denna platta, råpunk till miljoner.
Förbannat synd att de mindre städerna än Stockholm får avnjuta något sådant (ursäkta egoismen).
Kom till Stockholm säger jag bara.