fredag 9 april 2010

Snutjävel - Falköping Hardcore DVD

(Snutjävel - Falköping Hardcore DVD - En Dokumentär av Peter Asp - Räka Produktion/Peter Asp/Heptown Records) Under en dryg halvtimme för vi följa Falköpingstrion Snutjävel på en bilfärd till Stockholm och en spelning på Kafe 44. Det lyssnas på country, äts på Max och spexas på lekplats, varvat med mer personliga porträtt av medlemmarna med presentationer och frågeställningar. Jag ska inte recensera snutjävlarnas analyser av punk, politik och allt det andra utan filmen som sådan, så jag håller tand för tunga eller vad man ska säga så här på internet... Snutjävel uttalar sig dock unisont om att Stockholmspunken (enligt vad de tror) skulle vara mer amerika-inspirerad, något jag verkligen undrar över. Faktum är att jag undrar över om man överhuvudtaget kan uttala sig om Stockholmspunken som en enhetlig scen, men det är väl just däri skillnaden mellan storstads- och landsortspunk ligger.

Och trots detta - vilken vital scen Falköping ändå verkar ha! Det härligaste med filmen är just det; de små punkarna och skinnskallarna som röjer på spelningar, både på landet och framför Snutjävel på 44an. Det finns hopp om tillväxt; allt har inte gått åt helvete tack vare internet och annan skit som man ibland kan tro. En annan härlig grej rent visuellt är när Snutjävel kör in i Stockholm efter femtio lappsjuka mil längs åkrar och gamla diken. Vilken lättnad det måste ha varit för dem, och vilken ångest när Globen seglar förbi på höger sida några timmar senare.

Andra scenkaraktärer som dyker upp är Thompa Eken och Rasmus, 16-årig fanzinemakare. Och fan vet om inte den allestädes närvarande urpunkaren Domars nitade ryggtavla flimrar förbi bland svett och tre äpplen höga nitmongon i källaren på Tjärhovsgatan. En trevlig bagatell, den här filmen, och som bonus medföljer Snutjävels samlade diskografi.

Inga kommentarer: