måndag 9 februari 2009

Två gånger Dims Rebellion

Under 90-talets senare hälft stod skinheadcrewet Farliga Firman bakom mycket av det lilla som hände i Stockholm vid den tiden. Exempelvis roddade medlemmar ur gänget punk-och oi!-klubben Smash The Discos, samt efterföljande sammankomster. Agent Bulldogg, Örebro-bandet Boot Squad och "egna" bandet The Pints hörde till de band som spelade på klubben. Ett annat band, vars medlemmar alla hade anknytning till Farliga Firman var Dims Rebellion, som bildades i slutet av 90-talet av Hasse, Danne, Niklas aka Astrid och Lorenzo. Efter byte av trummis och tillsättning av gitarristen Tobbe (från nämnda Boot Squad) spelade bandet in ett demotejp. Den första officiella releasen var dock en självbetitlad EP, som kom ut på A Message To You sommaren 2002. Ytterligare släpp blev en split-CD med The Dontcares på Kjell Hell 2004, och den efterlängtade fullängdsdebuten Nueva Estocolmo på samma bolag under samma år. På albumet hade soundet förrändrats en hel del, och var nu både poppigt och mer emotionellt, textmässigt. Bandet medverkade också på alla tre skivorna i serien Brewed In Sweden, som kom 2000, 2002 och 2004 på Blind Beggar Records respektive Kjell Hell, och har alltid stått ut på grund av användandet av både orgel och saxofon. Tyvärr verkar Nueva Estocolmo vara det sista vi får höra från Dims Rebellion. Trummisen Victor har trummat vidare i diverse band. Just nu spelar han med Nitad och Sonic Ritual. Hasse spelade med Sleepless Nights för att senare dyka upp i Abjekt. Lorenzo blev någon sorts höjdare på Stureplan som musikansvarig på O-baren, och klaviaturisten/saxofonisten Johan sköter inspelningsstudio. Innan och parallellt med Dims Rebellion spelade han dock i bland annat Girlsmen och Agent Bulldogg.

Ladda hem den inoficiella promon The Story So Far, som Kjell Hell släppte som en teaser 2004, samt AMTY-släppet här! Se dessutom till att kirra alla Brewed In Sweden-plattorna, samt Dims fullängdare och hellspliten om ni inte redan gjort det.

För mer info, kolla in http://www.dims.se/
(The Story So Far) 1. Without You 2. So Low 3. Fade Away 4. People Like You 5. 1916
(S/T EP) 1. Next To The Gods 2. Rich Little Bum 3. Reclaim Yourself 4. People Like You

8 kommentarer:

Mikael Sörling sa...

Fantastiskt band. Önskar jag hade sett dem live.

Paco sa...

Ja, dom var grymma! Jag lyckades se dem fem gånger, med alla tänkbara sättningar. Men bäst tycker jag ändå att de var som låtskrivare.

Glömde nämna att även folk från bland andra Unit Lost och Outlast passerat genom Dims Rebellion. De utgör ett lysande exempel på vilken inavlad punkscen vi har, och att subgenrerna går ihop mer än vad man kanske tror.

Tönt Fjant sa...

Bra grajor.Men bäst var ändå låtarna/versionerna som var med på Brewed in sweden 1 & 2. Och ettan kom väl ändå 2001...:P

Paco sa...

Tönt Fjant>> Det har du kanske rätt i. Eller det har du, vid närmare eftertanke. Releasefesten var där nån gång på våren 2001.

Jag tycker låtarna på BIS2 och sjuan (förutom People Like You, f ö inkluderande låtarna från BIS1), samt Motörhead-covern är de bästa. Gillar Nueva Estocolmo mer och mer, men det har tagit några år.

Pike sa...

Fetmustarchen>>Vad i hell-vetet, People Like You ÄR Dims bästa låt?

Alex sa...

Deras motorhead cover är helt fantastisk. Låten "Next to the gods" är ju också ett mästerverk.

Skitkul att ett bra band som Dims får lite reklam trots att det är nerlagt. Helt klart ett av de bästa banden sverige haft.

Korken sa...

Dims anekdot nr 1: Dims & Lugchen skulle lira i Hamburg (på Molotov tror jag det var) tyvärr ställde Dims in och Lugchen fixade då i sista stund fram ett ersättningsband i forma av 2 polare som kör akustiskt! Informationen om Dims avhopp nåde inte riktigt hela vägen till Hamburg. St Pauli Skins står i publiken och väntar på Dims när dessa 2 förvirrade musiker istället kör sitt akustiska set. Efter gigget kommer några skins fram och pratar med de akustiska killarna som de tror är några medlemmar från Dims för att få en förklaring varför de spelar någon form av akustika visor som låter piss? Varpå den ena gitarristen svarar: Men vi är inte Dims Rebellion! Den andra gitarristen som precis innan gigget sett gigpostern utbrister: Va? Jag trodde att vi hette Dims Rebellion?.......

Anonym sa...

Morrr.... Nån borde lägga upp Bonecrushers disko för nedladdning, med importpriserna är det ju helt förknullat att inköpa....
Bästa sidan förresten.
//Paco-fanet