söndag 3 januari 2016

Lastkaj 14 - Stormar LP

(Lastkaj 14 - Stormar LP - Second Class Kids) Sveriges trallpunkkungar återsläpper sitt album Stormar på vinyl med två extra spår exklusiva för denna fina, vita utgåva. Jag börjar med att klipp-klistra in vad jag skrev om CD-släppet på Bells On Records för nästan ett år sedan:

"Trallpunkpizza enligt konstens alla regler och med en väl tilltagen dos extra allt. Som ett hurtigt proggband på speed levererar Lastkaj 14 en fusion mellan Gymnastiken och Dia Psalma, komplett med hackig baktakt, kvinnlig/manlig växelsång, ambitiösa stämmor och violin i ett genomgående högt tempo. Detta på en tolv spårs-CD med helknäppigt pirattema. Låter det som nåt för dig? Inte? Då är vi två och förmodligen fler. På bandets facebook-sida beskriver det Stockholm/Uppsala/Skellefteå-baserade bandet sin musik som trallpunk deluxe, och det är faktiskt en beskrivning jag själv tänkte använda istället för den fyndiga (nåja) pizzareferensen. Stryparn, Dr Dille, Saffran, Stukarn och Kapten Grå (ja, ni hör) lär fortsätta ösa på helt oberoende av en stackars fransk proffstyckare och det är väl bra för dom som nu är begivna på den här formen av snart fossila punk som delvis formade mina yngre tonår. Vet ni med er att ni uppskattar sånt här - tveka inte att slå till; tralligare än så här blir det inte."

Vet inte om det finns så mycket att tillägga då det två  för släppet nya låtarna inte direkt står ut, utan den största behållningen med den här re-releasen är formatet och förpackningen. Lastkaj 14 är kvintessensen av begreppet trallpunk - de har raffinerat en subgenre som fortfarande var under utveckling under sitt eget 90-tal och står som ettor på prispallen.

Inga kommentarer: