tisdag 4 november 2014

Burning Heart Records tillbaka

Den lätt ansträngda pressreleasen lyder: 

"Ibland går saker illa och en börjar blöda. Till slut falnar glöden och hjärtat slutar brinna. Det var vad som hände Peter ”Babs” Ahlqvist och hans skivbolag Burning Heart Records, ett bolag som givit ut musik med legendariska band som Refused, The Hives, Millencolin och Turbonegro. På grund av dalande skivförsäljning och ökad illegal nerladdning i mitten av 2000-talet förändrades mycket för skivbranschen i allmänhet och för Burning Heart Records i synnerhet. Sedan 1998 var Epitaph majoritetsägare i bolaget och när de ekonomiska förutsättningarna för skivbolaget ändrades så stängde man Örebrokontoret och flyttade verksamheten till Epitahps Europakontor i Amsterdam. Peter jobbade kvar från Sverige som A&R och signade band (bl a Parkway Drive) för såväl Burning Heart som Epitaph. Men han kände att bolaget inte lägre var hans. Och efter ett tag slutade hjärtat slå.

Men det här är inte en dödsruna. Det är ett meddelande om en födelse! En återfödelse för att vara exakt.

Tidigare i år började Peter föra samtal med Epitaph-ägaren Brett Gurewitz om att få tillbaka bolaget. De kom överens och Peter har nu åter kontroll över varumärket Burning Heart (även om den klassiska backkatalogen fortfarande finns kvar hos Epitaph)
”Jag har haft tid att tänka över saker. Det är verkligen rätt tid att återstarta bolaget. Dom tuffa åren är bakom mig och nu är energin tillbaka. Sverige drabbades hårt men tiderna har förändrats till det bättre tack vare Spotify.”

Det nya upplägget för Burning Heart är att vara en hybrid mer än ett klassiskt skivbolag. Han kommer fungera som management och utveckla 360-delar som är gynnsamma för såväl banden som bolagen. Där de jobbar i hop på ett annat sätt än tidigare.
”Jag ser fram emot att komma ut och släppa musik med olika typer av musik, såväl metal som metalcore och punk rock. Burning Heart har alltid haft en varierad utgivning, vi hade allt från Refused till skatepunk, ska, garage och rock. Vi har till och med signat hiphop. Det kommer fortsätta vara ett alternativt bolag, och ge ut den musik som fortfarande ligger mig varmast om hjärtat."

Burning Heart kommer initialt att jobba med följande band:
ADEPT - har nytt album på gång till våren 2015. De kommer sen åka ut på en världsturné.

BOMBSHELL ROCKS - fantastiskt punkband som tidigare släppt album på bolaget. De är  nu tillbaka med originalsångaren Mårten Cedergran och nya albumet Generation Tranquilized som släpps sent i november i år.

HER BRIGHT SKIES — ett punkrockband med rötter i emo-scenen. ett band med en ung publik. Nytt album är planerat till nästa år.

WALKING WITH STRANGERS - ett ungt lovande metalcoreband. Tillbaka efter ett avbrott och har precis avslutat inspelningen av kommande albumet som släpps tidigt 2015

Burning Heart kommer även jobba med legendariska punkbandetASTA KASK. Ett band som gjorde sitt återföreningsalbum för bolaget 2006.

Peter Ahlqvist har varit involverad i punkscenen sen början av 80-talet. 1983 startade han skivbolaget Uproar Records & Tapes som var en liten mailorder, en butik och en tidning med fokus på amerikansk och internationell hardcore. Butiken sköttes från Peters garderob.
Några år senare drev han spelstället Rockborgen och startade festivalen Bergslagsrocken i Fagersta. Där spelade genom åren band som Radiohead, Green Day, Rancid, NoFx, Earth Crises och Morbid Angel.

1991 startade Peter fanzinet The Burning Heart. 1993 bildades skivbolaget med sanna namn. Han gav ut musik med Refused, No Fun At All, Millencolin mfl. CD-skivan var årets julklapp, tajmingen var rätt och bolaget blev större och större. 1998 gick Burning Heart samman med Epitaph som drivs av Bad Religions gitarrist Brett Gureqitz. ”Allt gick på räls 2005-2207. Sen var det några svåra år, smöret såldes, pengarna tappades och Epitaph ägde helt plötsligt allt” summerar Peter.

Nu är det 2014 och det är dags att skriva ny historia!"

Inga kommentarer: