lördag 23 mars 2013

Gatans Lag - Från Fest Till Arrest CD

(Gatans Lag - Från Fest Till Arrest CD - Kjell Hell Records) Gatans Lag slår till med det svåra tredje albumet och lyckas sådär, får jag väl säga. Det ska dock ses i sitt sammanhang; jag väntar mig en hel del av bandet och skulle jag jämföra dem med all annan skit som kommer in för recension till den här bloggen skulle jag hylla det mer än vad jag gör när jag jämför Gatans Lag med Gatans Lag.

När Gatans släppte sin första femspårs demo tyckte jag det var det bästa som hänt svensk punk på mycket länge. Debutalbumet Alla Hängda Rövares Själar var inte så jämnt, men å andra sidan var det en jäkla massa låtar och från lite olika inspelningar så det funkade bra ändå. Uppföljaren Låt Mig Stanna Tre Dagar i Himlen Innan Djävulen Vet att Jag är Död var ett oväntat vuxet, kort och avvägt album med ett mer manstarkt band, saxspetsat och med ett klart proggigt sound. Jag gillade den skivan, åtminstone tillräckligt många låtar för att den skulle fungera som den svåra tvåan.

I ljuset av detta känns Från Fest Till Arrest en smula slätstruken och menlös. Texterna är lite som inte helt färdigtänkta tankar samtidigt som de ligger över ett allmänt snitt. Soundet är av ett slag som blivit bandets eget. Nytt för albumet är att saxofonen nästan ständigt närvarar och att Jonas sjunger rent, men i övrigt känner man igen bandets patenterade soppa på punk, progg, visa och jeansklädd folkrock. Det läskigaste är det klart hipsterartade omslaget med huvudbonader som står som spön i backen och en färg- och ljussättning som skulle få Tysta Mari att fukta ner kalsongerna.

Låtmässigt bjuds det på elva egna sånger och en cover. Turister kommer i en annan och bättre version än den som tidigare släppts på Sörlings Turist I Tillvaron. Norrby Soul har en versmelodi som antingen är så genialisk att man är säker på att man hört den förr, eller också är den "lånad", inte omöjligt att det är en egen gammal låt man bajtar men vilken kan jag inte för mitt liv komma på. I Inte För Er koketteras det lite med att man inte är välkommen att lira på Kafe 44, vilket förvånar mig (både att de inte skulle vara välkomna och att de skriver om det) med tanke på att bandet snarare ses som "politiskt korrekta" än vidare kontroversiellt med spelningar på mainstreamevent som West Coast Riot och liknande i ryggen. Hur som helst, det är här efter det börjar ta fart och skivan avslutas med fyra riktigt bra låtar: ösiga Solen Går Upp har bra driv, fin text och stark melodi. Påföljande hatlåt mot Carl Bildt (?); Ormen, är klassisk Gatans Lag, refrängstarkt och ösigt. Även Ikväll är sån man vill att GL ska vara hela tiden; smack smack, melodiöst och ösigt. Avslutande covern är ett udda men bra och kul val, nämligen på The Veros Do It With Style, vilken Boråsarna förvaltar med den äran, och vilken gästas i varsin vers av Erik från Radio 69, Erik från Frenzy Four/Projekt 9 och Reidar från Antipati/Kvarteret.

Jag tror att ungefär hälften av alla GL-fans kommer hålla med mig om att det här är en lite tam skiva, medan hälften kommer tycka det är en god medelväg mellan opolerade första och experimentiella andra och därmed det bästa hittills och rätt väg för Gatans Lag. Personligen saknar jag bandet som en käftsmäll och en spritångande harang svordomar i ansiktet. Men å andra sidan kanske Från Fest Till Arrest växer och åldras med värdighet.

Inga kommentarer: